Hogyan spórolj home officeban?

Itt vannak a hideg hónapok, és talán sohasem volt még ilyen fontos, hogy csökkentsük a rezsiköltségeinket. De mi a helyzet azokkal, akik home office-ból dolgoznak? Csokorba gyűjtöttünk pár tippet, amelyekkel te is tehetsz érte, hogy „otthoni irodád” energiahatékonyabb lehessen!

Konnektorok és elosztók

Kezdjük a legkönnyebbel: húzd ki az elektronikus eszközeidet, ha nem használod őket! Gyakori tévhit, hogy ami nincs bekapcsolva, nem is fogyaszt – ez bizony sok esetben nincs így. Ha úgy érzed, sosem szoknád meg, hogy mindent egyenként kihúzgálj, használj kikapcsolható hosszabbítót. Ha elmész otthonról, vagy az adott helyiségből, egy gombnyomással megszüntetheted az áramfogyasztást.

Természetes fény és lámpák

Bár a különböző, meleg fényű lámpák otthonos és kellemes atmoszférát teremtenek, ezeket ebben a szezonban érdemes kizárólag a sötét órákban használni. Ne felejtsd el reggel az összes függönyt széthúzni: apróságnak tűnhet, pedig sok home office-ban dolgozó követi el a hibát, hogy kora reggel, lámpafénynél, behúzott függönnyel kezd el dolgozni, majd elfelejti természetesre váltani a világítást. Még nem váltottál LED égőkre? Itt az ideje: tovább bírják, és hosszú távon költséghatékonyabbak.

Laptopok és egyéb eszközök

Állítsd át laptopod energiahatékony módra, így könnyedén csökkentheted a fogyasztását! TV-d, monitorjaid, egyéb eszközeid fényerejét is lejjebb viheted a napszaknak megfelelően, ha spórolni szeretnél.

Fűtés és hűtés

Tudjuk, nehéz elfogadni, hogy vége a nyári hónapoknak, de válts meleg ruhákra otthon, és tekerd lejjebb a fűtést. Ha van termosztátod, nem lesz nehéz egyenletesen tartanod a hőfokot, ha nincs, próbálj a kinti hőmérséklethez igazodni, és a napsütés órákban lejjebb venni. Ha fázós vagy, egy meleg mamusz, egy plüss ülőpárna (ha extrém fázós vagy, egy puha pléd) segíthet, hogy ülve se érezd túl hidegnek a lakást.

Használj hősugárzót! Ha csak egy szobában töltöd az idő nagy részét, nem szükséges a teljes házat felfűtened.

Amennyiben nyílászáróid korszerűsítésre szorulnak, de erre most nincs lehetőséged, vásárolj pár ablakpárnát és az ajtókra huzatfogókat.

Ne felejtsd el átállítani a hűtőt: nyáron biztosan te is hidegebbre tekerted, azonban a 30 pluszos hőfokok végével enyhébb hűtés is elegendő.

Bár a fentiek külön-külön apróságnak tűnhetnek, hidd el, ha mindet beveted, megérezheted a számládon!  

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.