Túlélni az ünnepeket – tippek dolgozó anyáknak

A karácsonyi időszak a meghittségről, egymáshoz fordulásról, szeretetről és pihenésről szól – ha anyaként, ráadásul dolgozó anyaként olvasod ezt a mondatot és felhördültél, ne aggódj, nem vagy egyedül! Összegyűjtöttünk pár tippet, amivel lazábbá teheted a készülődést és könnyebben szörfölhetsz a teendők hullámain. Lássuk!

Maradj a realitás talaján

Ebben az időszakban kreatívabbnál kreatívabb receptköltemények és díszkreációk ömlenek ránk a közösségi médiából, az újságokból és a tévéből. Ne feledd, ezeknek egy célja van: felhívni a figyelmed az újdonság erejével, hogy valami mást megvásárolj. Tedd fel magadnak a kérdést: van most időd a jól bevált recepteken és meglévő díszeken kívül újakkal kísérletezni? Az Instagramon biztosan szuperül néznek ki a trendi receptek, díszek, de mi a fontosabb, a saját lelki nyugalmad, vagy hússzal több like? Elárulunk egy titkot: a klasszikus menü finoman elkészítve mindig ugyanolyan ütős, a tavalyi díszek pedig idén is ugyanolyan szépek. Néha jobb biztosra menni: a rutinból elkészített fogások kevesebb stresszel járnak, ráadásul kevesebb az esély a konyhai katasztrófára. Ha mégsem bírsz magaddal, inkább keress egyszerű, de izgalmas tippeket, amikkel felturbózhatod meglévő tudásod és tárgyaid.

Ne told túl

A karácsony a kereskedők számára legfontosabb időszak, így igyekeznek mindenhez kedvet csinálni számodra – nem csoda, ha az ünnepi sürgés-forgásban néha túlpörgünk. Készíts egy listát már az elején: mik azok, amik valóban fontosak a család számára, és mi az, ami felesleges? A lista az anyagiakban is segíthet: ha meghatározott budgettel tervezel, kiszámolhatod, az egyes egységekre (ételek, ajándék, dekor), mennyit szánsz, és tartsd magad ehhez. Ez megakadályozza, hogy kellemetlen meglepetések érjenek, esetleg csalódott legyél, hogy ez vagy az már nem fér bele. Trivia, de ez az ünnep tényleg rólatok szól és nem a külvilágról, ezt mindig tartsd észben!

A „ne told túl” rész a túlvállalásról is szól: most jó ötletnek tűnhet mindenkinek megígérni, hogy az ünnepek alatt ott lesztek az összejöveteleken, esetleg előre feladatokat is bevállalni, de ha a karácsony kizárólag a rohanásról és a megfelelésről szól majd, alig fogod várni, hogy vége legyen. Itt is érdemes vezetni, mikor hova mész, és józanul átgondolni, ez mennyire fér bele a család ritmusába.

Intézd online

Az idő kincs, főleg az ünnepek alatt! 2022-ben szerencsére rengeteg mindent intézhetünk el online: Beváráslás, csekkbefizetés, egyeztetések, ajándékvásárlás. Csak gondold végig az előző felsorolás mennyivel hosszabb időt venne igénybe, ha az oda-vissza úttal és a sorban állással is számolnod kellene. Ha most rávágod: „nem tudok online ajándékot választani”, van egy hírünk: de! Ha a képek és a vásárlói vélemények nem is győznek meg, akkor is ott a lehetőség, hogy személyesen választod ki, de aztán online rendeled meg. Nincs sorban állás, nincs cipekedés.

Fordíts időt magadra

Tudjuk, ez az anyukák igazi mumusa, lelkiismeretfurdalás nélkül önmagukkal törődni. Ebben a kimerítő időszakban viszont a szokásosnál is több nyomással és stresszel kell majd szembenézned. Bármilyen nehéz is, mindenképpen próbálj meg esélyt adni magadnak, hogy feltöltődhess: sokkal nyugodtabb és szeretetteljesebb légkört tudsz majd teremteni, tehát a családod érdeke is a te lelki egyensúlyod.

Időben jelezd

Végezetül egy munkával kapcsolatos tippet adunk: kérd ki időben a szabit! Gyakori hiba, hogy a rohanásban megfeledkezünk jelezni, mikor is szeretnénk kivenni az évvégi pihenőt. Stresszmentes készülődést kívánunk!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.