Mit kell tudni a motivációs levelekről?

A jelentkezéshez leadott anyagok egyik meghatározó eleme a motivációs levél, vagy cover letter. De hogyan is érdemes elkezdeni? Mi a megfelelő terjedelem? Mire térjünk ki és mire nem? Cikkünkben most ezeket a kérdéseket járjuk körbe és adunk néhány gyakorlai tippet. Vágjunk is bele!

A Mommy Works csapata nemcsak a hirdetések közzétételével foglalkozik, fontos számunkra, hogy a nálunk hirdető partnerek megosszák velünk a jelentkezőkkel kapcsolatos tapasztalataikat is. Az utánkövetés az egyik leglényegesebb pontja a munkánknak, hiszen csak így tudhatjuk meg, mire van szüksége az édesanyáknak és hogy milyen igényekkel találkoznak a másik oldalon. Egy alaposabb beszélgetés után megtudtuk, partnereink HR-es kollegái közül sokan kapnak üres e-maileket, melyekhez csak egy önéletrajz van csatolva – ezeknek a jelentkezéseknek pedig jóval kisebb az esélye egy további beszélgetésre, mint a motivációs levéllel, üzenetettel ellátottaké. A jelentkezőktől azonban tudjuk, a motivációs levél sokszor ijesztő a friss álláskeresők számára: hogyan is kell nekiállni, mik a kritériumok és egyáltalán, miért is van rá szükség!? Megkérdeztük tehát partnereinket, mit tartanak igazán fontosnak a leveleknél, mi segíti őket, hogy jobban megismerhessék a jelentkezőket: ezeket gyúrtuk össze saját tapasztalatainkkal.

A szükség kérdésére azt a választ kaptuk, egy önéletrajz egyszerűen nem elég: a tapasztalatok felsorolásából nem jön át, mi motiválja a leendő munkavállalót, mire vágyik, mik a céljai és mik az igazi erősségei. Egy-egy állásra rengeteg remek önéletrajzot kapnak a felvétellel foglalkozó kollegák, akiknek muszáj tovább szűrni, hogy rátaláljanak a tökéletes munkatársra. Remekül tudja példázni a jelentkező felkészültségét, szándékának komolyságát – és sokszor előbbiek döntenek.

A legfontosabb tudnivalók

Először is, foglaljuk össze, amire mindenképpen érdemes odafigyelni!

Legyen rövid és tömör: A cover letter ne legyen túl hosszú. Igyekezz, hogy lényegre törő maradjon és ne legyen hosszabb egy oldalnál.

Személyre szabottság: Mindig igyekezz személyre szabni a cover lettert az adott pozícióhoz vagy vállalathoz. Tudjuk, hogy a jelentkezési időszak alatt fárasztó mindig új és új motivációs levelet írni, de ne ess abba a hiába, hogy egyet megírsz és azt küldöd el mindenhova. Ha figyelmesen utánanézel a cégeknek és a pozícióknak, minden bizonnyal észreveszel majd olyan különbségeket, amely különböző képességek és tapasztalatok feltüntetését igénylik. Még akkor is figyelj erre oda, ha alapvetően ugyanolyan pozíciókra jelentkezel.

Formázás: Használj egy formális, de könnyed formázást. A betűtípus és méret legyen könnyen olvasható, és igazodjon a szakmai megjelenéshez. Az „Arial” és a „Calibri” betűtípus általában megtalálható minden számítógépen, ezeket bátran használhatod. A betűk mérete általában 10 és 12 között szokott lenni.

Releváns információ: Ismertesd meg röviden a tanulmányi hátteredet, tapasztalataidat és a releváns készségeidet. Emelj ki olyan példákat és eredményeket, amelyek kapcsolatban vannak a pozícióval. Fontos, hogy ne csak a feladataidat és képességeidet sorold fel, de támaszd is alá őket. Például, ne csak annyit írj, hogy csapatot vezettél, hanem írd le, hány fős volt a csapat és milyen sikereket értetek el, akár számokkal (5%-os növekedés, stb.).

Motiváció: A készségeid és tapasztalatod mellett azt is írd le, miért érdekel a pozíció, vállalat vagy iparág. Mondd el, miért szeretnél éppen ezen a helyen dolgozni, mi a célod. Több HR-es partnerünk visszajelezte már, hogy ez a rész gyakran hiányzik a levelekből, pedig nagyon fontos, hogy bemutasd, miért is az adott cégnél képzeled el a jövődet. Ilyenkor kerüljük el az olyan fordulatokat, hogy „közel van az ovihoz, iskolához”, szorítkozzunk a szakmai indokokra. Tudjuk, édesanyaként rendkívül elfoglaltak a napok, de érdemes 20-30 percet a cég megismerésére szánni. Ez lehet Google keresés, cikkek elolvasása, a weboldal alapos végig nézése, social media oldalak átfutása. 

Professzionalizmus: Kerüld a túlzott informális nyelvezetet, és tartsd szem előtt a professzionalizmust. Ugyanakkor próbálj egy kis egyediséget és személyiséget belevinni, hogy emlékezetes legyen a leveled.

Helyesírás és nyelvtan: Triviális tanácsnak hathat, de nagyon fontos a helyes helyesírás és nyelvtan ellenőrzése. Hibázni nemcsak zavaró, hanem a szakmai hozzáállásodra is negatív hatást gyakorolhat. Néha a legkisebb különbségek döntenek a jelentkezők között, ne ess abba a hibába, hogy egy-egy elgépelés álljon az utadba. Jó ötlet, ha miután elkészültél, megkérsz valakit, hogy olvassa át a levelet – több szem többet lát.

Az anyaság előny! Bár sokan úgy gondolják, az anyaság hátráltató tényező munkakeresésnél, ez egyáltalán nincs így. Az anyasággal rengeteg „soft skill”, azaz személyes képesség sajátítható el, ami hasznos a munkáltató számára. A személyes készségek olyan képességek, amelyek kulcsszerepet játszanak a munkavállaló adaptációjában a munkakörnyezetben, valamint a motivációjában. Az anyaság során sokan emelik ki, mennyit nőtt a terhelhetőségük, szervezőképességük, fejlődtek a multi-taskingban, emellett empátiájuk, beleérzőképességük is növekedett. Ezeket is érdemes lehet kiemelned a motivációs levélben, hiszen a tapasztalat és az eredmények mellett ezek éppoly fontosak lesznek a hétköznapokban.

Olvasd el mások motivációs leveleit! Elolvastad a fentieket, de még mindig nem áll össze, hogyan is indulj el? Inspirálódj mások munkáiból! Az interneten rengeteg motivációs levél mintát találsz, akár idegen nyelveken is. Olvass el minél többet, sőt, kérd el barátaid, hasonló területen dolgozó ismerőseid motivációs leveleit, hogy ihletet meríthess belőlük.

Ha pedig még ezek után is nehézkes az elindulás, ne ess kétségbe! Sok coach, tanácsadó specializálódott a témára: vedd igénybe a szolgáltatásukat, biztosan örömmel segítenek majd elkészíteni a tökéletes levelet. Facebook csoportunkban (Mommy Works Hungary) sok szakembert találsz, akik pontosan tudják, milyen kihívások elé néz egy édesanya, aki éppen most készül visszatérni a munkaerőpiacra.

Sok sikert kívánunk a jelentkezésekhez!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.