Újra a munkaerőpiacon: első lépések

A gyermekvállalás csodálatos és életre szóló élményeket hoz, de sok kisgyermekes édesanya számára az is fontos, hogy személyes és szakmai célokat is elérjen. A munkaerőpiacra történő visszatérés egy izgalmas, de kétségtelenül kihívásokkal teli utazás. Ha csak nem vagyunk kiemelkedően szerencsések, bizony hosszas keresgélés és sokszor fárasztó interjú folyamatok várnak ránk. A megfelelő hozzáállással és előkészületekkel azonban megkönnyítheted ezt az időszakot, olvass tovább!

De miért fontos sokaknak a visszatérés?

Míg egyesek teljes kiteljesedést élnek meg az anyaság által, sokaknak szüksége van új kihívásokra is. A munkavállalás nemcsak anyagi stabilitást nyújt, hanem lehetőséget ad a szakmai önkifejezésre is. Visszatérni a munkaerőpiacra egy kiváló lehetőség arra, hogy az édesanyák ismét fejleszthessék saját identitásukat és szakmai készségeiket.

Emellett a munkahely új barátokat, támogató kollégákat és mentorokat is jelenthet. Ezek a kapcsolatok nemcsak szakmai, hanem személyes szempontból is gazdagítóak lehetnek.

Így készülj fel!

A sikeres visszatéréshez fontos a család támogatása. Beszéljük meg a terveket a családdal, és biztosítsuk, hogy mindenki részt vegyen a házimunkában és a gyermeknevelésben. Érdemes felkészíteni a család minden tagját, milyen változásokat hoz az édesanya visszatérése a munkába, hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés és időben felkészülhessenek az új feladatokra.

Legyél újra naprakész!

Az idővel a szakmai területek változnak. Frissítsük és fejlesszük a készségeinket, vegyünk részt továbbképzéseken vagy tanfolyamokon a piacon értékes készségek megszerzése érdekében. Ez lehet bármi: ha van rá anyagi lehetőséged, egy-egy rövid tanfolyam szuper ötlet. Ha most nem fér bele előbbi, találkozz a volt kollégákkal, ismerősökkel, és kérdezd őket a piac/munkahely/terület változásaiva kapcsolatban. Amennyiben most a kapcsolati hálód nem teszi lehetővé, olvass el cikkeket, lépj be szakmai csoportokba.

Legyél rugalmas!

Triviális tanácsnak hathat, de hidd el, szükséged lesz rá. Sokan konkrét, határozott elképzelésekkel indulnak el a munkakeresés útján – ezzel pedig nincs is semmi baj. Azonban sokszor nem úgy alakul a valóság, ahogy az elképzelések. Ilyenkor ne keseredj és add fel: a munkakeresés során kulcsfontosságú a rugalmasság. Alkalmazkodjunk a változó munkahelyi környezethez és légyünk nyitottak új kihívások felvállalására, alternatív megoldások keresésére.

Édesanyaként meg kell birkózni a ténnyel, hogy a munka már valószínűleg soha nem lesz olyan mint előtte: egy édesanyának mindig vannak egyéb feladatai, ezért fontos, hogy a munkaadó maga is rugalmas legyen. Az anyasággal rengeteg soft skillel gazdagodnak a nők, fontos, hogy ezeket megbecsülje a cég és értékelje a tényt, hogy a nő a munka mellett gyermeket nevel. A mi álláshirdetéseink között kizárólag olyan cégeket találsz, akik tisztában vannak előbbiekkel és segítik munkavállalóikat, hogy életük mindkét meghatározó területén ki tudjanak teljesedni.

Önéletrajz & motivációs levél

Ha még nincs, készítsünk professzionális önéletrajzot, hangsúlyozva a szakmai tapasztalatokat és a megszerzett készségeket. Ha már van önéletrajzunk, érdemes frissíteni: ahogy az élet minden területén, a trendek itt is folyamatosan változnak. Keress rá, 2024-ben mik a legfontosabb a szempontok és ne félj teljesen átalakítani! Ha pedig elakadnál, ne aggódj: az interneten számos lehetőség van segítségkérésre. Ez lehet az, hogy egy szakember átfutja az önéletrajzod, de akár az általad megadott infók alapján el is készíthetik neked. A tartalom mellett a design is kulcsfontosságú: már léteznek egyszerűen letölthető sablonok, amikbe dolgozhatsz, de ha van lehetőséged/grafikus ismerősöd, kérj meg egy profit!

Kapcsolatok

Nem győzzük hangsúlyozni a kapcsolatok fontosságát. Vegyünk részt iparági eseményeken, online fórumokon, és használjuk ki a közösségi médiát a kapcsolatok építésére. A hálózat segíthet állásajánlatok elérésében és a szakmai kapcsolatok kiépítésében. Örömmel ajánljuk, hogy csatlakozz a Mommy Works Hungary Facebook csoportjához: a munkakereső anyukák mellett HR szakemberek, coachok, jogászok gondolataid is olvashatod a posztok között. Ráadásul folyamatosan posztoljuk a hozzánk beérkező állásajánlatokat!

Új képességek szerzése

Dolgozzunk ki egyéni tervet, hogy növeljük foglalkoztathatóságunkat. Tanuljunk új készségeket, ismerjük meg az aktuális trendeket és legyünk naprakészek az iparágban. Ha van idő és anyagi forrás, csatlakozz egy tanfolyamhoz, de ha a Duolingo ingyenes applikáció segítségével elkezdesz tanulni egy új nyelvet, már akkor is rengeteget tettél magadért. Érdemes folyamatosan böngészni a szakmai eseményeket: az előadásokon rengeteget lehet tanulni, az interjúkon pedig minden bizonnyal plusz pontot hoz majd, ha megosztod gondolataidat.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.