Hogy éld túl az ünnepi hajtást a gyerekekkel?

Az év vége mindannyiunk számára különleges időszak, azonban az édesanyáknak számára sokszor inkább egy kimerítő hajtás a munka és otthoni feladatok között. Túlterhelve a fa díszítése és az ajándékok csomagolása se feltétlenül a kellemes teendők, inkább a kötelességek közé kerül. De ne essünk kétségbe! Itt vannak néhány könnyű, mégis hatékony tipp, hogy egy fokkal pihentetőbb és zökkentőmentesebb lehessen a karácsony.

Online bevásárlás: a gyakran alábecsült szuperhős

Az üzletekben való rohangálás felesleges stressz – főleg, hogy ilyen még zsúfoltabbak a boltok. Képzeld el, hogy egy kattintással mindent megrendelhetsz, a kényelmes fotelből! Az ajándékoktól kezdve, a karácsonyi menün át az ünnepi ruhatárig mindent be tudsz szerezni. Ha úgy érzed, azért akarsz vásárolni, hogy legalább kimozdulhass, használd a megspórolt időt valódi kimozdulásra. Egy feladatoktól mentes, könnyed sétára vagy egy habos cappucinora a sarki kávézóban.

A Mikulás mindenható: te viszont nem!

Ne próbálj meg mindent egyedül megtenni. És ne feledd, a Mikulás sem varázsol, ráadásul még neki is vannak manói, akik segítenek. Te se félj segítséget kérni a családodtól és barátaidtól. Együtt könnyebb és szórakoztatóbb lehet az ünnepi készülődés. Adj fel néhány feladatot a gyerekeknek is – ők is részesei lehetnek a varázsnak!

Az igazi ajándék: énidő

Fontos, hogy ne veszítsd szem elől a legfontosabb dolgot: te magad. Mindannyian tudjuk, hogy az édesanyák igazi szuperhősök, de minden hősnek szüksége van egy kis pihenésre. Engedd el magad néhány percre, kapcsolj ki, és élvezd a csendet. Az ünnepi időszakban a mentális egészség védelme különösen fontos. Egy kis idő csak magadnak az ajándék, amit minden édesanya megérdemel. Ha most felszisszentél, hogy nincs időd, tedd fel magadnak a kérdést: valóban nem tudnál legalább 10-15 percet egy rövid légzésgyakorlásra vagy egy cikk elolvasására fordítani?  Hidd el, utána sokkal hatékonyabban haladsz majd a további feladataiddal.

Ne a tökéletesre, hanem a boldogra koncentrálj!

Ne hajszold a tökéletességet. Az ünnep nem arról szól, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen, hanem az öröm megosztásáról és az együtt töltött időről. Ne aggódj, ha a karácsonyfadíszek nem mind a helyükön vannak, vagy ha az ajándékok csomagolása kicsit kaotikus. Az emlékek és az együtt töltött idő a fontos.

Ütemezz előre!

Készíts egy részletes naptárt az ünnepi időszak minden tevékenységéről és eseményéről. Ütemezd be az ajándékbeszerzést, az ünnepi menü tervezését, az ünnepi rendezvényeket és a családi programokat. Így elkerülheted az utolsó pillanatban történő hajtást és könnyebben átláthatod, mikor és mit kell megtenni.

A menü: egyszerű, de nagyszerű.

A túl bonyolult ünnepi menük gyakran felesleges stresszt okoznak. Gondold át, hogy a család melyik tradicionális ételére vágyik leginkább, és koncentrálj azokra. Ne félj egyszerűsíteni a karácsonyi menüt – ez nemcsak a stresszt csökkenti, hanem időt is spórol.

Ahogy közeledik az ünnepi időszak, tartsd észben, hogy te vagy az év minden napján a család számára a legjobb ajándék. Így lazíts, élvezd a pillanatokat, és köszönd meg magadnak az év során végzett fantasztikus munkát. Az ünnep csak egy kis plusz csillogás a mindennapokban, és te érdemled meg a legszebb ajándékot: a boldogságot és a pihenést!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.