Értéket teremteni a piacon: családbarát munkahelyek

A Mommy Works Hungary csapataként azon dolgozunk, hogy minél több édesanyának segítsünk visszakerülni a munkaerőpiacra. De nemcsak a számokra megyünk: fontos, hogy mind az édesanyák, mind a munkáltatók számára hosszú távú együttműködéseket tudjunk teremteni. Mostani cikkünkben a gördülékeny munkavégzéshez hozunk egyszerű tippeket, olvass tovább!

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem összpontosul a nőkre, a női munkavégzésre és annak sajátosságaira. A profitorientált piaci környezetben könnyedén kerültek (és sajnos, kerülnek) negatív skatulyába a kisgyermekes édesanyák. Ugyanolyan kondíciókkal, ugyanolyan elvárásoknak kell megfelelniük, mint a kisgyermeket nem nevelő férfiaknak vagy nőknek, ami lássuk be, lehetetlen. De miért is van szükség erre, miért kellene mindannyiuknak ugyanúgy működnie? Szerencsére, egyre több olyan céget ismerünk meg a Mommy Works Hungary álláshirdetésein keresztül, akik nemet mondtak a régi berögződésekre és fenntarthatóságot akarnak teremteni a piacon.

Csoportunkban gyakran találkozunk azzal, hogy a gyermekes édesanyák negatív elbírálásban részesülnek, olyan téves előítéletek alapján, hogy kevésbé terhelhetőek, kevésbé megbízhatóak, a gyermek miatt túl sok szabadnapot és betegszabadságot igényelnek, túlterheltek a családi teendőik miatt. Nos, ha abba a szerepbe próbálják kényszeríteni a munkavállalót, amelyben a gyermekvállalás előtt kiválóan helyt állt, valóban lehet (tévesen) ezekre a következtetésekre jutni. És ez igaz az édesanyákra is: nekik is el kell fogadniuk a tényt, megváltoztak az igényeik a munkavállalással kapcsolatban. De tudatosítanunk kell magunkban: 2022-ben ezek az elvárások nem túlzóak és a technikai fejlődésnek köszönhetően könnyedén megvalósíthatóak.

De miért éri meg a „bonyodalom” a munkaadónak?

Számos okot tudnánk felsorolni: rengeteg olyan terület létezik, ahol jelenleg munkaerőhiány van, miközben kiváló szaktudással rendelkező édesanyák nehezen találnak munkát. Számukra kiváló megoldás lehet a munkavégzés átstrukturálása, újragondolása. De nem kell hiányterületet emlegetnünk: alapvetően is sok senior kolléga várja a visszatérést, akik tudásukkal, elkötelezettségükkel értékteremtőek minden cég számára, akikkel egymásra találnak. Emellett rengeteg olyan munkakör létezik, mely nem tesz ki egy teljes állást

Akkor is fontos az újratervezés, ha visszatérő kollégáról van szó: megkönnyíthetjük és gördülékenyebbé tehetjük az integrálódást, ha figyelembe vesszük az egyedi igényeket. Ha egy cég hosszú távon szeretné megtartani dolgozóit és fenntartani elégedettségüket, a megváltozott élethelyzetükhöz is alkalmazkodnia kell.

De nemcsak a gyermekes munkavállalóink profitálnak a cég fejlődéséből: nagyobb biztonságérzet, elköteleződés teremthető, ha az egyedülálló vagy a gyermekvállalás előtt álló munkatársak megfelelő bánásmódot, rugalmasságot tapasztalnak – így tehát akár a fluktuáció jelensége is mérsékelhető.

A cég megítélése nemcsak belülről javulhat a családbarát adottságoknak köszönhetően: az álláshirdetések iránt érdeklődő új munkavállalók számára is előnyt jelenthet, ha hosszú távra tudnak tervezni a céggel.

Az édesanyák által legjobban keresett tényező a home office: akár heti 1-2 nap nagy segítség lehet a kisgyermeket nevelők számára. Hogy ez miért fontos? Sokkal könnyebben megvalósítható a megfelelő munka-magánélet egyensúly. Csak egy példa erre: ha csak a mosás, főzés, stb. elintézhető azokban a szünetekben, amelyeket munkaidőben egyébként is tart a munkavállaló, nem a munkaidő után szükséges az egész estét előbbiekkel tölteni. És ez miért éri meg a munkaadónak? A cikk korábbi részében említett általános túlterheltség, kiégettség, fáradtság kiküszöbölhető vagy mérsékelhető.

Ha az adott pozíció alapvetően lehetővé teszi a home office lehetőségét, strukturális módosításokkal könnyedén létrehozhatunk olyan napokat, amikor nem szükséges a fizikális jelenlét. Pl. ha meghatározzuk, mely napokon van szükség személyes találkozásra, csoportmunkára, egy-egy napot felszabadíthatunk az önálló, otthon is elvégezhető feladatoknak, megkönnyítve ezzel az édesanya mindennapjait.

A másik gyakran áhított tényező a flexibilis munkaidő: ez természetesen az esetek többségében nem azt jelenti, hogy a munkavállaló bármikor dolgozhat. Inkább egy törzsidőt, amikor mindenképpen rendelkezésre kell állni a dolgozónak, az ezen kívül eső órákban pedig szabadon meghatározhatja, mikor fejezi be teendőit. Miért is segít ez? A családosoknak a hirtelen fellépő problémák elintézésében (pl. hozni-vinni a gyereket), a többi munkavállalónak pedig abban, hogy tudják, mikor számíthatnak biztosan a gyermekes kollégákra, mikor tervezhetnek velük.

Gyakran keresett pozíciók a részmunkaidős állások, amelyek a fent említett flexibilis munkavégzéssel ötvözve kiváló lehetőségeket teremtenek a családosok számára. A munkaadó szempontjából is optimális megoldás, ha a többlet feladatokból nem tud egy 40 órás állást megnyitni, azonban nem szeretné túlterhelni a meglévő dolgozókat. Akár a 2-3-4 órás állások is érdekesek lehetnek az édesanyák számára, akik a gyermek nevelésének egyes szakaszain nem tudnak több időt munkára fordítani, de mindenképpen szeretnének újra dolgozni.

Találj rá új, elkötelezett munkavállalóidra a Mommy Works Hungary oldalán: légy részese a munkaerőpiac formálódásának!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.