Hogyan éljük túl a nyári szünetet dolgozó anyukaként?

Már rettegsz a közelgő nyári szünet miatt? Azon tűnődsz, hogyan fogod összeegyeztetni a munkát a gyermekek körüli teendőkkel? Íme, így oldja meg egy anyuka ezt az emberpróbáló feladatot.

Sok mindennel kell megküzdenem, és tudom, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Saját vállalkozással rendelkező, dolgozó anyukaként folyamatosan próbálom egyensúlyba hozni a gyermekeim és a munkám igényeit – és a nyári szünet különösen nagy kihívást jelent.

Vannak, akik már nagyon várják a szünidőt, amikor nem kell iskolába járni és megszabadulhatunk a házi feladatokkal járó nyomástól is. Bevallom, én is szeretem a szünetet, de aztán más terhek veszik át az eddigiek helyét. Ez a kép például nem rólam készült…

Talán néhány – mesebeli – anyuka valóban pihenhet a szünidőben. Én nem tartozom közéjük, bármennyire is szeretnék. Ilyenkor a multitasking képességeim a végsőkig feszülnek… Szeretnék minél több időt tölteni a gyerekekkel és imádok is velük lenni. Csak éppen az életem más fontos dolgai nem pihennek csak azért, mert vége az iskolának.

Ha klónozhatnám magam, akkor az egyik énem a gyerekekkel kézműveskedne, míg a másik énem az ügyfelektől érkező fontos telefonhívásokat intézné és találkozókra járna. De amíg a klónozásom nem válik valósággá, addig más megoldásokat kell találnom, mert nem akarok egy idegroncs lenni, és azt sem akarom, hogy a gyerekeim egy szórakozás nélküli anyukával nőjenek fel.

Hogyan éljük tehát túl a nyári szünetet dolgozó anyukaként?

Van néhány trükk a tarsolyomban, amit az elmúlt évek során fejlesztettem ki, amikor rájöttem, hogy nem tudok mindent megoldani.

Miután elfogadtam, hogy nem létezik olyan, hogy “tökéletes szülő“, és hogy a “kompromisszum” nem csúnya szó, az életem egy kicsit könnyebbé vált. Úgy döntöttem, hogy felállítok magamnak néhány alapszabályt, és be kell vallanom, hogy ezek segítettek abban, hogy 1. én nyugodt maradjak, 2. a gyerekeim pedig boldogok.

Első lépésként, ahogy közeledik a nyári szünet, próbálok nem pánikolni, hogyan szórakoztassak két izgő-mozgó, fáradhatatlan gyereket hat – nagyon hosszú – héten át, miközben a vállalkozásomat is a felszínen kell tartom. Próbálok pozitívan gondolkodni, és a túlélési stratégiámat ezzel a tíz tippel turbózom fel – hátha másnak is bejön!

Állítsd be az ébresztőt, hogy a gyerekek előtt kelj fel.

A tinédzserekkel szerencséd van, mert valószínűleg úgysem kelnek fel dél előtt. Ha kisbabád van, akkor ez a terv nem biztos, hogy működik, mivel ők köztudottan koránkelők. Próbálj meg mindenféle hasznos dolgokat elintézni, mielőtt a gyerekek felkelnek, felöltöznek és igényt tartanak rád. Nyilvánvaló, hogy reggel hét órakor nem feltétlenül tudsz fontos telefonhívásokat intézni, de dolgozhatsz a számítógépeden, elvégezhetsz néhány házimunkát és megtervezheted a napodat, mielőtt beköszönt a káosz. Ez a stratégia nálam bevált, bár ez azt jelenti, hogy a kialvatlanság a mindennapos társam.

Gyerekmegosztás

Ha vannak baráti szülőpárok, legyenek olyan napok, amikor kicserélitek egymással a gyerekeket. Ez egy win-win helyzet. A gyerekek a barátaikkal lóghatnak, míg te a munkával foglalkozol. Igen, az ebédidők kissé fullosak lehetnek, de erre való a pizza…

Családi segítség

Most van az, amikor a készséges családtagok pozícióba kerülhetnek… Ha olyan szerencsés vagy, hogy a közelben élnek a szüleid, testvéreid, unokatestvéreid, bármilyen kedves rokonod, akkor kérd meg őket, hogy segítsenek. A nagyszülők szeretnek többet látni az unokáikból – ez az ő idejük arra, hogy elkényeztessék őket. Ha pedig nem laknak a közelben, talán a gyerekek is elmehetnek hozzájuk egy vagy több éjszakára: a nagyszülőknél töltött nyaraknak komplett (szép)irodalma van

Kifárasztásos technika

A gyerekek és a kutyák eléggé hasonlítanak egymásra. Úgy tapasztalom, hogy segít, ha reggelente kimerítjük őket, így délutánra higgadtabbak és álmosabbak lesznek. Szánj tehát néhány órát arra, hogy elviszed őket úszni, biciklizni, mászni vagy túrázni őket, majd – optimális esetben – ebéd után végignézheted, ahogy a kanapén összeesnek, amíg te a fontos teendőkkel foglalkozol – azaz pénzt keresel.

Az ég áldja a mászó-, játszó vagy trambulinparkokat!

Ez mondjuk a legrizikósabb változat, de ki lehet próbálni: vidd magaddal a laptopot, és telepedj le dolgozni a kávézóban, amíg ők szórakoznak. Ez az ötlet nem mindig működik – a megszakítások sűrűek lehetnek és ezek a helyek gyakran nagyon zajosak –, de bármit érdemes kipróbálni. Válasz olyan tevékenységet, amely nem igényel elmélyült figyelmet. A trambulinparkok különböző feltételeket szabnak a felügyelethez, érdemes átnézni a szabályzataikat, és persze teljes felügyelet nélkül egyik parkban sem tombolhatnak a srácok, érdemes esetleg, erre az alkalomra kísérőt vinni/fogadni, de az előző pontot tekintve is jó alternatívának tűnnek.

Pár lehetőség:

Cyberjump trambulin park Budapest

Trambulin park – Budapest Garden

Wonder Island, Margitsziget

Kalandpark – Budakeszi vadaspark

GyerekLiget/Városliget

Kispesti vizes játszótér

Nyári napközi, nyári táborok

Nem arra gondolok, hogy amerikai módra küldd el szeretett csemetédet egy hónapra, hanem inkább nézd meg, milyen helyi napközis táborok vannak. Nem minden gyerek szereti ezeket, de néhányan imádják, és a nyári napköziremek módja annak, hogy szocializálódjanak és új készségeket tanuljanak. Igazán akkor működik, ha egy barát is ott van, és az is fontos, hogy kövessük az érdeklődési körüket. Találkoztam már heti egynapos tenisz-, vitorlás-, dráma-, hegymászó-, zenei – mindenféle – klubokkal. Ha egész nap kint voltak és kajakozni tanultak, akkor egy-két órára tuti a tévé elé dőlnek – és ilyenkor ez igazán nem elítélhető időtöltés.

Házi munka

Igen, könnyebb mindent megcsinálni, hiszen a munka kiosztása sokszor tovább tart, mint a tényleges feladat, ezért vállaljuk magunkra a házimunkát. De nem kellene törni magunkat, amikor valójában a gyerekeink (majdnem) tökéletesen tudnak segíteni a ház körül. Nem arra gondolok, hogy háromfogásos ínyenc menüt készítsenek (bár álmodozhatok…), de be tudják vetni az ágyukat és rendben tudják tartani a szobájukat, tudnak segíteni a kertben és szét tudják válogatni a szennyest. Jó, ha felelősséget vállalnak a házimunkák egy részéért. Neked pedig eggyel kevesebb dolog miatt kell majd aggódnod, csak ne kritizáld őket minden egyes mozzanatért… sőt!

Édes álom

Ha a gyerekeid még mindig előtted fekszenek le (és ott is maradnak!), akkor használd ki azt az értékes néhány órát. Ez az idő isten áldása lehet a munka befejezéséhez, a másnap megtervezéséhez. A munkahelyi e-maileket vagy sms-eket azonban reggelig elfelejteném. Nincsenek jó élettani hatással az éjszakai pihenésre…A napközbeni szunyókálás (mármint a gyerekeké) is újabb lehetőség a munka elvégzésére, kivéve, ha végül mi is bealszunk velük.

Az elektronikus bébiszitter

Lássuk be, mindannyian csináltunk már ilyet. Ahogy korábban mondtam, senki sem tökéletes, és vannak olyan esetek, amikor a technológia életmentő lehet… Nem szeretem, és jobban szeretném, ha a gyerekeim nem töltenének túl sok időt a képernyőn, de nem a világ vége, ha megnéznek egy filmet vagy játszanak egyet. Ráadásul ez jó jutalom lehet a gyerekeknek, miután segítettek a ház körül.

Apaidő

Általában valahol ott lapul az apuka is, és őt is be kell vonni. Lehet, hogy teljes munkaidőben dolgozik, és nem nagyon van itthon, de remélhetőleg esténként és hétvégén igen, és ez lehet az ő pillanata. Bátorítsd, hogy vigye el a gyerekeket, hogy te néhány órára a munkáddal foglalkozhass, vagy esetleg néha otthonról is dolgozhat, hogy segítsen a teher megosztásában. Ha van szabadideje, néhány napot arra is felhasználhatna, hogy elvigye a gyerekeket néhány szórakoztató programra. Az már hab a tortán, ha a házimunkában is besegítene, néha vacsorát készítene – és általában véve mindenben szuperapa lenne 🙂

Ne feledjétek, hogy a sok munka+semmi szórakozás unalmassá teszi az anyukát. A gyerekek gyorsan felnőnek, ezért fontos, hogy nyáron is szakítsunk időt arra, hogy velük legyünk. Tegyünk EGYÜTT néhány különleges kirándulást, tollasozzunk a kertben a hosszú nyári estéken, olvassunk nekik esti mesét – és élvezzük ki az iskola, óvoda nélküli, szép időket. Ilyenkor próbáljunk meg a pillanatban élni – tehát amikor dolgozunk, gondoljunk a munkára, de amikor a játszótéren játszunk velük, próbáljuk meg élvezni úgy, hogy félretesszük a munkahelyi gondokat.

S a legfontosabb:

Maradjunk épelméjűek – nyáron is! 🙂

Az írás ezen cikk alapján készült.

Fotók: Pexels.com

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.