Nem tudsz szabira menni? Nyaralj home office-ból!

Itt a nyár, a vakáció, a gyerekek folyamatosan mennének, de neked nincs elég szabid ha az év végén is pihennél? Itt az ideje, hogy csavarj egyet a home office-on és kihasználd a napsütést, a családoddal töltött időt, miközben a munkád sem szenved csorbát. Hozunk pár tippet!

A legfontosabb: alapos tervezés

Nem fogunk kertelni, ha a családi nyaralást össze szeretnéd hozni a munkával, nem lesz könnyű dolgod – kivéve, ha előtte alaposan megtervezed ezt az időszakot és megelőzöd a problémákat.

Első lépés: ha a főnököd rugalmas, próbálj vele megegyezni egy rövidített vagy koncentrált munkaidőben. Ha egy teljes hétig nem tudnak nélkülözni, attól még lehet, hogy napi 1-2 órát lefaraghatsz a munkaidődből – már ez is sokat fog számítani a feltöltődésben. Az is jó megoldás lehet, ha megegyeztek abban, hogy amennyiben előbb végeztél a napi feladataiddal, lecsukhasd a laptopot. Ehhez nagy segítség lehet, ha a meetingeket délelőttre időzíted és megbeszéled a munkatársakkal, hogy délelőtt vagy elérhető. Ha előbbiekre nincs mód, akkor sem kell pánikba esned!

Ha a munkaidőd például 9-5-ig tart, a nap számos pontján élvezheted a nyaralást: egy reggeli séta a tóparton, egy könnyed ebéd a teraszon, de akár egy kellemes kávészünet egy eddig felfedezetlen cukrászdában is mind-mind olyan élmények, amelyekre szívesen emlékeztek majd vissza. Az este pedig teljesen a tiétek! Azonban, hogy ezeket kiélvezhesd, nagy gondossággal kell kiválaszd a helyszínt: ha a szállásotok messze van a kikapcsolódási lehetőségektől, előbbieket nem tudod majd megvalósítani.

 A helyszín tehát kulcsfontosságú: fontos, hogy mindannyiotok számára optimális legyen. Legyen egy csendes sarok, ahol te dolgozhatsz. Legyen egy konyha, ahol pár egyszerűbb fogás elkészíthető, vagy pár szendvics bekészíthető a hűtőbe, hogy a gyerekek ne haljanak éhen abban a 2-3 órában, amíg igazán fókuszálnál a munkádra és nem tudsz felállni. És ami a legfontosabb: tudjanak szórakozni a gyerekek. A vízpart, de akár egy medence is elég lehet, játékos sportolási lehetőségek, vagy akár napközis programok (úszótábor, kézműveskedés, stb.) is segíthetnek, hogy a legkisebbek se érezzék elhanyagolva magukat. Ha előbbiekre nincs lehetőség, vigyetek magatokkal egy másik felnőttet (nagymama, barát), aki vállalja, hogy napközben lefoglalja az aprónépet. Ha meg tudjátok engedni magatoknak, számos szálloda kínál egésznapos programot a gyerekeknek.

Készítsd napirendet: és ne csak magadnak, az egész családnak! Tervezd meg, mivel foglalhatják le magukat a gyerekek, amíg dolgozol. Ezt a napirendet akár közösen is elkészíthetitek, hogy igazán magukénak érezzék és ragaszkodjanak hozzá. Ami pedig téged illet: tervezd meg, mi az, amit valóban el kell végezned a héten és ragaszkodj hozzá. Mielőtt nekilátsz a munkának, határozd meg a legfontosabb feladatokat és célokat. Legyenek reális elvárásaid magaddal szemben, és fókuszálj azokra a feladatokra, amelyek valóban fontosak. Így minimalizálhatod a munkaidőt és több időd marad a pihenésre.

Teremtsd meg a megfelelő környezetet!

Amikor nyaralás közben dolgozol, fontos, hogy olyan környezetet teremts, amely inspiráló és motiváló számodra. Keress egy csendes helyet, ahol zavartalanul tudsz koncentrálni. Lehet ez egy terasz, egy kávézó vagy akár egy kis sarka a szállásodnak, ahol nyugodtan dolgozhatsz.

Koncentrált munkaidőszakok

Válassz ki néhány meghatározott időszakot a napból, amikor zavartalanul tudsz dolgozni. Legyen ezekben az időszakokban koncentrált munkaidő, ahol ki tudod használni a legmagasabb produktivitásodat. Ezután hagyd, hogy a többi időben pihenj és élvezd a nyaralást.

Kommunikáció és határok

Fontos, hogy határokat szabj a munka és a pihenés között. Tájékoztasd a családodat és a kollégáidat arról, hogy mikor vagy elérhető és mikor nem. Ha egyértelmű kommunikációt folytatsz, segít az elvárások és az elérhetőségi idők tisztázásában, így csökkentheted a stresszt és konfliktusokat.

Rugalmasság és kompromisszumok

A nyaralás alatt való munka során legyél rugalmas és nyitott a kompromisszumokra. Lehet, hogy néha meg kell hosszabbítanod a munkaidőt, hogy több időd legyen a nyaralásra, vagy éppen fordítva. A rugalmasság segít abban, hogy jobban ki tudj egyensúlyozni a munka és a szabadidő között.

Kellemes feltöltődést kívánunk!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.