Nehezen bírod a tavaszi fáradtságot? Olvasd el tippjeinket!

Nehezen bírod a tavaszi fáradtságot? Olvasd el tippjeinket!

Tavasszal sokszor érezzük, hogy a téli időszak után nehéz visszatalálni a munkába és a mindennapi feladatokba. A tavaszi fáradtság ugyanis nemcsak az érzelmi és mentális állapotot érinti, hanem fizikai szinten is megterheli a testet. Az édesanyáknak ráadásul a munkahelyi teendők mellett az anyaság feladataival is meg kell küzdeniük, ami még inkább megnehezíti ezt az időszakot. Összegyűjtöttünk pár tippet, amivel könnyebben átvészelheted!

Ezen is túl leszel!

Te is azok közé tartozol, akik minden évben meglepődnek rajta, hogy alacsonyabb energiaszinttel, nehezebben állnak neki a hétköznapok rutinfeladatihoz? Pánikra azonban semmi ok, ahogy az időjárás is javulni kezd, a nap is tovább tart, az energiánk is javulni fog. A következő tippek segítségével pedig könnyebb lesz legyőzni a tavaszi fáradtságot és visszatérni a munkába.

Próbálj meg korán kelni!

Ellentmondásnak hangozhat, hiszen a több alvás = több energia. Azonban, ha ebben a kritikus időszakban figyelsz, hogy következetes legyen az ébredésed, kiegyensúlyozottabb energiaszinttel számolhatsz. Ráadásul ne feledkezz meg arról, hogy a korán kelésnek pozitív hatása van az egész napra. Sokkal több időd lesz, hogy elkészülj a munkára és az otthonra vonatkozó feladataiddal. Próbálj meg minden nap ugyanabban az időben kelni – még a hétvégéken is!

Tervezd meg a napodat!

Tervezd meg a napodat a munkahelyen, és a családod számára is. Ezzel segíted magad abban, hogy mindent hatékonyan meg tudj csinálni. Írd össze a feladataidat és a fontos határidőket, hogy mindent el tudj végezni az adott nap. Ha a reggelt úgy indítod, hogy priorizálva sorba rendezed a rád váró feladatokat, nehezebben feledkezel meg a teendőkről és nem fogsz bekerülni a kapkodó negatív spirálba.

Mozogj rendszeresen!

Mozogj rendszeresen, hogy javítsd az energiaszintedet és a hangulatodat. Ha van időd, menj el egy kis sétára, fuss egy kicsit, vagy menj el edzeni. Az endorfinok segítségével jó hangulatba kerülsz, és energikusabb leszel. Tudjuk, hogy fáradtan, idő híjában néha elképzelhetetlen rávenni magad a mozgásra, de ha már napi szinten egy fél órát tudsz erre fordítani, sokat tehetsz az energiaszinted növeléséért.

Figyelj az egészséges táplálkozásra!

Az egészséges táplálkozás segít megszabadulni a fáradtságtól és javítja a hangulatot. Próbálj minél több zöldséget és gyümölcsöt enni, és kerüld a cukros és a magas szénhidráttartalmú ételeket. Hogy miért? A cukros és fehérlisztet tartalmazó ételek erőteljesebb vércukor-ingazodást okozhatnak, amely befolyásolja, hogy milyennek érzed az energiaszinted.

A mumus: a hidegvizes zuhany

Már több tanulmány is kimutatta, milyen pozitív élettani hatásai vannak, ha reggelente 30 mp-ig hidegvízzel zárod a zuhanyzást. Tudjuk, fáradtan, reggel, kávé előtt hideg vízben zuhanyozni borzasztó gondolatnak hangzik, de ha adsz 1-2 esélyt  neki, biztosak vagyunk abban, hogy te is megtapasztalod a frissítő hatást.

Édesanyaként a fentiek közül mindegyikre figyelni túlzott elvárás lehet, ezért illeszd be a napodba, amelyiket a legmegvalósíthatóbbnak érzed. Az is fontos, hogy ne támassz magad elé irreális elvárásokat, hiszen a megfelelési kényszer okozta stressz szintén csak ronthat a helyzeten. Ha úgy érzed, nincs erőd ezeket az új szokásokat megismerni, gondolj arra, a legtöbbjük összesen is csak 1-2 órát vesz el a napjaidból – ennyit pedig igazán megérdemelsz, ha ennyi teherrel küzdesz meg a hétköznapokban.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.