Interjú tippek: készülj fel velünk!

Hosszú idő után újra interjúkra készülsz? Ha a gyerkőccel töltött évek alatt elszoktál a munkával kapcsolatos megbeszélésektől, segítünk újra formába kerülni! Összegyűjtöttünk pár tippet, amelyekkel gyorsan magabiztosságot szerezhetsz és nagyobb eséllyel győzheted meg leendő munkaadóidat!

Kezdjük az alapoknál: törekedj a legjobb formádra!

Triviálisnak tűnhet: a lelki és a szellemi felkészülés mellett a fizikumodról se feledkezz meg! Igyekezz megoldani, hogy 7-8 órát aludj az interjú előtt. A megelőző napon igyál elegendő vizet, ne fogyassz alkoholt és kerüld a megterhelő ételeket. Az interjú reggelén pedig indítsd a napot egy tápláló reggelivel – nem is hinnéd, szellemi képességeidet milyen szinten befolyásolja a fizikális hogyléted! Ne feledd: stresszhelyzetben leszel, ahol például a kialvatlanság többszörösen megnehezítheti a helyzeted.

A kellő kisimultság megteremtése után jöhetnek a munkával kapcsolatos tippek, lássuk!

Amit mindenhol elvárnak: készülj fel!

Először is, olvasd át tüzetesen a választott állás leírását: keresd meg, mik azok a pontok, ahol a korábbi tapasztalataid relevánsak lehetnek. Ezeket mindenképpen említsd meg, akár írásban is készíthesz magadnak egy kivonatot.

Olvass utána a cégnek is: mikkel foglalkoznak, milyen aktuális és korábbi projektjeit vannak, illetve, ha találsz róluk cikkeket, híreket, azokat is fusd át. Ha az interjúztatók felkészültséget és alaposságot látnak rajtad, mindenképpen pozitívabb hatást kelthetsz.

Ha tudod, kikkel fogsz beszélni, az ő hátterüknek is utánanézhetsz: a LinkedIn profiljukon jó esetben megtalálod, pontosan mivel foglalkoznak, de akár az interneten is rájuk kereshetsz. Ezek alapján következtethetsz, mi lehet számukra fontos, így még meggyőzőbbé válhatsz.

Készülj fel három kérdéssel: az interjúk végén gyakran megkérdezik a leendő jelöltet, van-e valamilyen kérdése. Ha itt is felkészültséget és érdeklődést tapasztalnak rajtad a szokásos „Nincs, köszönöm” válasz helyett, további plusz pontokat szerezhetsz.

 Mindezt el is gyakorolhatod egy baráttal: válassz valakit, aki kellő tapasztalattal rendelkezik, és próbáljátok el az interjút – nagy magabiztosságot adhat a valós találkozásnál!

Gyakori hibák

Az interjúkon gyakran megkérdezik, a korábbi munkahelyekről miért távoztál. Stresszes helyzetben nehéz egy ilyen kérdést a helyén kezelni, ezért találd ki előre a válaszod: mindenképpen valamilyen diplomatikus megfogalmazást válassz, a volt munkahely, főnök, kolléga szidása semmiképpen sem szimpatikus.

Figyelj a megfelelő öltözetre is: nézz utána, milyen céghez mész. Ha alapvetően modern, fiatalos, akár egy könnyed, lazán elegáns szett is megfelelő lehet. Ha viszont konzervatívabb vállalathoz jelentkezel, semmiképpen se öltözd alul az interjúztatóidat.

Tervezd be az érkezésbe, hogy késel: akár 20 perccel korábban is érkezhetsz. Inkább sétálj egyet a környéken, mint hogy a késő busz, nagy forgalom, vagy bármilyen más probléma miatt késve, ziláltan érkezz meg.

Ami legyen nálad: toll, füzet, egy példány az önéletrajzodból, illetve, amennyiben szükséges, egy kivonat a portfoliódból. Ha izgulós vagy: dezodor és rágó az interjú előttre – utóbbit majd ne felejtsd el kidobni, mielőtt a tárgyalóba lépsz! 😊

Sikeres interjúzást kívánunk!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.